Top 10 Calcium-rich vegetables of India ভাৰতৰ শীৰ্ষ 10 টা কেলচিয়াম সমৃদ্ধ শাক-পাচলি
কেলচিয়াম হৈছে শক্তিশালী হাড় আৰু দাঁতৰ বিকাশ আৰু তত্বাৱধান, স্নায়ুৰ কাৰ্য, আৰু তেজ গোট মৰাৰ বাবে কেলচিয়াম হৈছে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ। যদিও দুগ্ধজাত সামগ্ৰীবোৰ সাধাৰণতে উচ্চ কেলচিয়ামৰ পৰিমাণৰ সৈতে সম্পৰ্কিত, কেইবাটাও কেলচিয়াম সমৃদ্ধ পাচলি আছে যি নিৰামিষ বা ভেগান আহাৰ অনুসৰণ কৰা ব্যক্তিসকলৰ বাবে বিশেষভাৱে উপকাৰী। ভাৰতত, য'ত জনসংখ্যাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশই নিৰামিষভোজন গ্ৰহণ কৰে, কেলচিয়াম সমৃদ্ধ পাচলি অন্তৰ্ভুক্ত কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰে।
ভাৰতৰ শীৰ্ষ 10 টা কেলচিয়াম সমৃদ্ধ শাক-পাচলিৰ তালিকা ইয়াত
দিয়া হৈছে:
1.সেউজীয়া শাক-পাচলি Green
Vegetables:
সেউজীয়া শাক-পাচলি কেলচিয়ামৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ উৎসবোৰৰ ভিতৰত
অন্যতম। পালেং শাক (পালক), মেথি পাত (মেথি),
আৰু সৰিয়হৰ শাক (চাৰ্ছন
কা চাগ) কেৱল কেলচিয়ামসমৃদ্ধ নহয় কিন্তু ভাৰতীয় ৰন্ধনত বহুমুখী। আপোনাৰ আহাৰত
এই সেউজীয়াবোৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে আপোনাৰ দৈনিক কেলচিয়াম গ্ৰহণত গুৰুত্বপূৰ্ণ অৰিহণা
যোগাব পাৰে।
2.ব্ৰকলি Broccoli:
ব্ৰকলি হৈছে এক ক্ৰুচিফেৰাছ পাচলি যি কেৱল কেলচিয়ামেৰে
ভৰপূৰ নহয় কিন্তু আন বিভিন্ন পুষ্টিও প্ৰদান কৰে। ভাপ তৈয়াৰ কৰা, লৰাই ভজা, বা তৰকাৰীত যোগ দিয়া হওঁক, ব্ৰকলি হৈছে আপোনাৰ আহাৰত এক পুষ্টিকৰ সংযোজন।
3.ভেণ্ডি (ভিণ্ডি) Lady finger:
ভেণ্ডি, যাক সাধাৰণতে
ভিণ্ডি বুলি কোৱা হয়, ভাৰতীয়
ৰন্ধনপ্ৰণালীৰ এক জনপ্ৰিয় পাচলি। ইয়াত যথেষ্ট পৰিমাণৰ কেলচিয়াম থাকে আৰু ইয়াক
বিভিন্ন ব্যঞ্জন যেনে ভিণ্ডি মচলা ত ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি বা কেলচিয়াম বঢ়োৱাৰ বাবে
তৰকাৰীত যোগ দিব পাৰি।
4. চয়াবীন Soyabean:
চয়াবীন আৰু চয়া সামগ্ৰী, টফু আৰু চয়া গাখীৰকে ধৰি, কেলচিয়ামৰ উৎকৃষ্ট উৎস। এইবোৰত প্ৰ'টিনও সমৃদ্ধ, যাৰ ফলত তেওঁলোক নিৰামিষ বা নিৰামিষ আহাৰত এক
মূল্যৱান সংযোজন হয়।
5. কাঠবাদাম Almond:
যদিও পাচলি নহয়, কাঠবাদাম হৈছে ভাৰতত সাধাৰণতে খোৱা কেলচিয়ামৰ
উদ্ভিদ-আধাৰিত উৎস। আপোনাৰ দৈনন্দিন আহাৰত এমুঠি কাঠবাদাম অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে
স্বাস্থ্যকৰ চৰ্বি আৰু অন্যান্য অত্যাৱশ্যকীয় পুষ্টি প্ৰদান কৰাৰ লগতে আপোনাৰ
কেলচিয়াম গ্ৰহণত অৰিহণা যোগাব পাৰে।
6. অমৰণথ পাত (চৌলাই কে পাটে):
অমৰান্থ পাত,
যাক চৌলাই কে পাটে বুলি
কোৱা হয়, কেৱল লোৰে সমৃদ্ধ
নহয়, লগতে কেলচিয়ামৰ
এক ভাল উৎস। পুষ্টিৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰিবলৈ এইবোৰ বিভিন্ন ব্যঞ্জনত ব্যৱহাৰ কৰিব
পাৰি, যাৰ ভিতৰত আছে
চাগ আৰু ষ্টাৰ-ফ্ৰাই।
7. ভিণ্ডি /লেডিফিংগাৰ (ঢোকলা):
লেডিফিংগাৰ বা
ভিণ্ডি কেৱল কেলচিয়ামৰ এক ভাল উৎস নহয়, লগতে কম কেলৰিযুক্ত পাচলিও। আপোনাৰ আহাৰত লেডিফিংগাৰ
অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে অন্যান্য অত্যাৱশ্যকীয় পুষ্টিৰ সৈতে মৃদু কেলচিয়াম বৃদ্ধি
কৰিব পাৰে।
8.বন্ধাকবি (পাট্টা গোবি) Cabbages:
বন্ধাকবি হৈছে এক
ক্ৰুচিফেৰাছ পাচলি য'ত মজলীয়া
পৰিমাণৰ কেলচিয়াম থাকে। ক'লস্ল, ষ্টাৰ-ফ্ৰাই, বা তৰকাৰীত ব্যৱহাৰ কৰা হওঁক, বন্ধাকবি হৈছে আপোনাৰ আহাৰত এক বহুমুখী আৰু
পুষ্টিকৰ সংযোজন।
9. শালগম গ্ৰীণচ (শালগাম কে পাটে) Turnip Greens:
শালগম সেউজীয়া,
বা শালগাম কে পাটে,
প্ৰায়ে উপেক্ষা কৰা হয়
কিন্তু কেলচিয়ামৰ এক মূল্যৱান উৎস। আপোনাৰ আহাৰত এই সেউজীয়াবোৰ অন্তৰ্ভুক্ত
কৰিলে, চালাড বা ৰন্ধা
ব্যঞ্জনত হওঁক, আপোনাৰ সামগ্ৰিক
কেলচিয়াম গ্ৰহণত অৰিহণা যোগাব পাৰে।
10. মিঠা আলু Sweet Potato:
এটা ডাঙৰ মিঠা আলুত 68 মিগ্ৰা
কেলচিয়াম থাকে। এই পাচলিবোৰত পটাছিয়াম আৰু ভিটামিন এ আৰু চি সমৃদ্ধ। ভিটামিন এ
হৈছে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ এণ্টিঅক্সিডেণ্ট যি ভাল দৃষ্টিশক্তি, বয়স বৃদ্ধিৰ প্ৰভাৱৰ প্ৰতি প্ৰতিৰোধ আৰু কৰ্কট
ৰোগ প্ৰতিৰোধ বৃদ্ধি কৰিব পাৰে I
কেলচিয়াম শোষণ বিভিন্ন কাৰকৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হ’ব পাৰে, য’ত কিছুমান শাক-পাচলিত অক্সালেট আৰু ফাইটেটৰ
উপস্থিতিয়ে শোষণত বাধাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। কেলচিয়াম সমৃদ্ধ বিভিন্ন ধৰণৰ খাদ্য
গ্ৰহণ আৰু ভিটামিন ডি সমৃদ্ধ উৎস,
যেনে সূৰ্যৰ পোহৰৰ
সংস্পৰ্শত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে কেলচিয়াম শোষণ অনুকূল কৰি তোলাত সহায়ক হ’ব পাৰে।
যদি আপোনাৰ কেলচিয়াম গ্ৰহণৰ বিষয়ে বিশেষ চিন্তা আছে, তেন্তে ব্যক্তিগতকৃত নিৰ্দেশনাৰ বাবে
স্বাস্থ্যসেৱা পেছাদাৰী বা পঞ্জীয়নভুক্ত খাদ্য বিশেষজ্ঞৰ সৈতে পৰামৰ্শ লোৱাটো
ভাল।
No comments:
Post a Comment