ভাৰতৰ শীৰ্ষ ১০ খন আইৰণ/আইৰণ/লো সমৃদ্ধ শাক-পাচলিৰ তালিকাTOP 10 IRON RICH VEGETABLES OF INDIA
আইৰণ/ লো হৈছে এক অপৰিহাৰ্য খনিজ যিয়ে তেজত অক্সিজেন
পৰিবহণকে ধৰি শৰীৰৰ বিভিন্ন কাৰ্য্যত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। ৰঙা মাংস আৰু
অন্যান্য পশুজাতীয় সামগ্ৰী সাধাৰণতে উচ্চ পৰিমাণৰ আইৰণৰ সৈতে জড়িত হ’লেও
কেইবাটাও আইৰণ সমৃদ্ধ শাক-পাচলি আছে যিয়ে আপোনাৰ দৈনিক আইৰণ গ্ৰহণত যথেষ্ট অৰিহণা
যোগাব পাৰে। ভাৰতত য’ত জনসংখ্যাৰ এক বৃহৎ অংশই নিৰামিষ বা নিৰামিষ খাদ্য অনুসৰণ
কৰে, তাত আইৰণ সমৃদ্ধ
শাক-পাচলি অন্তৰ্ভুক্ত কৰাটো আৰু অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰে।
ভাৰতৰ শীৰ্ষ ১০ খন আইৰণ/আইৰণ/লো সমৃদ্ধ শাক-পাচলিৰ তালিকা ইয়াত দিয়া হ'ল:
1. পালেং শাক (পালক):
পালেং শাক হৈছে এক পাতযুক্ত সেউজীয়া পাচলি যি আইৰণ/লো সমৃদ্ধ
পাচলিৰ তালিকাত শীৰ্ষত থাকে। ই কেৱল বহুমুখী নহয় কিন্তু অ-হেম আইৰণ/লো ৰ এক শক্তিশালী উৎস, যি হৈছে উদ্ভিদ-আধাৰিত খাদ্যত পোৱা আইৰণ/লো ৰ প্ৰকাৰ। আপোনাৰ আহাৰত পালেং শাক অন্তৰ্ভুক্ত
কৰিলে আপোনাৰ আইৰণ/লো ৰ স্তৰ যথেষ্ট
বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।
2. মেথিৰ পাত (মেথি):
মেথিৰ পাত কেৱল সোৱাদযুক্তই নহয়, ইহঁতে প্ৰচুৰ পৰিমাণে আইৰণযুক্ত। ভাৰতীয়
খাদ্যত বিশেষকৈ মেথি পৰঠা আৰু মেথি দালৰ দৰে ব্যঞ্জনত ব্যৱহাৰ কৰা হয়। মেথিৰ পাতত
থকা আইৰণৰ পৰিমাণে ইয়াক আইৰণৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰিব বিচৰা নিৰামিষভোজীসকলৰ বাবে এক
উৎকৃষ্ট পছন্দ কৰি তোলে।
3. মচুৰ দাইল (ডাল):
ভাৰতীয় ঘৰত মচুৰ দাইল বা দালি প্ৰধান খাদ্য। উদ্ভিদ
ভিত্তিক প্ৰটিনৰ উত্তম উৎসই নহয়, আইৰণৰ পৰিমাণো
প্ৰচুৰ। বিভিন্ন ধৰণৰ মচুৰ দাইল, যেনে- মাছুৰ দালি,
মুং দালি, উৰাদ দালি বিভিন্ন খাদ্যত অন্তৰ্ভুক্ত কৰি আইৰণৰ
ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰিব পাৰি।
4. বিলাহী:
আশ্চৰ্যজনকভাৱে, বিলাহী হৈছে আইৰণ/লোৰ এক ভাল উৎস। এইবোৰ হৈছে ভাৰতীয়
ৰন্ধনত এক বহুমুখী উপাদান, যাক তৰকাৰী,
চাটনি আৰু চালাডত ব্যৱহাৰ
কৰা হয়। আপোনাৰ আহাৰত বিলাহী অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে কেৱল সোৱাদই নহয় কিন্তু আপোনাৰ আইৰণ/লো গ্ৰহণত
অৰিহণা যোগায়।
5.বীটৰুট (চুকান্দাৰ):
বীটৰুট কেৱল ৰঙৰই নহয় কিন্তু আইৰণ/লোৰে ভৰা। চালাডত কেঁচা
খোৱা হওঁক বা তৰকাৰীত ৰন্ধা হওঁক, বীটৰুট হৈছে এক
পুষ্টিকৰ পাচলি যি আপোনাৰ আইৰণ/লো ৰ
প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।
6.আলু (আলু):
আলু হৈছে ভাৰতত এক সাধাৰণ আৰু সুলভ পাচলি। যদিও সেইবোৰত
কিছুমান শাকৰ দৰে আইৰণ/লো ৰখা নহ'ব পাৰে, তথাপিও সেইবোৰে এক উল্লেখযোগ্য পৰিমাণ প্ৰদান
কৰে। আপোনাৰ আহাৰত আলু অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে, বিশেষকৈ ছাল ৰখাৰ সৈতে, আপোনাৰ সামগ্ৰিক আইৰণ/লো গ্ৰহণত
অৰিহণা যোগাব পাৰে।
7.ব্ৰকলি:
ব্ৰকলি হৈছে এক ক্ৰুচিফেৰাছ পাচলি যি কেৱল আইৰণ/লো ৰে সমৃদ্ধ নহয় কিন্তু বিভিন্ন ভিটামিন আৰু
খনিজ পদাৰ্থৰে ভৰপূৰ। আপোনাৰ আহাৰত ব্ৰকলি অন্তৰ্ভুক্ত কৰাটো আপোনাৰ আইৰণ/লোৰ স্তৰ
বৃদ্ধি কৰা আৰু সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যৰ প্ৰচাৰ কৰাৰ এক সুস্বাদু উপায় হ'ব পাৰে।
8. ফুলকবি (ফুল গোবি):
ফুলকবি হৈছে এক
বহুমুখী পাচলি যাক বিভিন্ন ভাৰতীয় ব্যঞ্জনত ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি। যদিও কিছুমান শাকৰ
দৰে আইৰণ/লোত উচ্চ নহয়, ফুলকবিয়ে
এতিয়াও এই অত্যাৱশ্যকীয় খনিজ পদাৰ্থৰ এক মজলীয়া পৰিমাণ প্ৰদান কৰে।
9. সেউজীয়া মটৰ (মটৰ):
সেউজীয়া মটৰ
কেৱল আইৰণ/লোৰ এক ভাল উৎস নহয় কিন্তু প্ৰ'টিন আৰু অন্যান্য পুষ্টিৰে সমৃদ্ধ। সেইবোৰ তৰকাৰী, চাউলৰ ব্যঞ্জনত যোগ দিব পাৰি, বা আপোনাৰ আইৰণ/লো গ্ৰহণ
বৃদ্ধি কৰিবলৈ এক স্বতন্ত্ৰ কাষৰ ব্যঞ্জন হিচাপে উপভোগ কৰিব পাৰি।
10. ব্ৰাচেলচ স্প্ৰাউট:
ব্ৰাচেলচ
স্প্ৰাউট হৈছে আন এক ক্ৰুচিফেৰাছ পাচলি যি আইৰণ/লো সমৃদ্ধ পাচলিৰ তালিকাত স্থান পোৱাৰ যোগ্য।
আপোনাৰ আহাৰৰ আইৰণ/লোৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰিবলৈ সেইবোৰ ভজা, সৌট কৰা, বা চালাডত যোগ দিব পাৰি।
মন কৰিবলগীয়া যে উদ্ভিদ-আধাৰিত উৎস, যেনে পাচলিৰ পৰা অহা লো, অ-হেম লো, যি পশুৰ উৎসৰ হেম আইৰণৰ তুলনাত শৰীৰে কম সহজে
শোষণ কৰিব পাৰে। লো শোষণ বৃদ্ধি কৰিবলৈ, লো সমৃদ্ধ পাচলিৰ সৈতে ভিটামিন চি-সমৃদ্ধ খাদ্য, যেনে নেমুজাতীয় ফল আদি গ্ৰহণ কৰাৰ কথা বিবেচনা
কৰক। ইয়াৰ উপৰিও, আপোনাৰ আহাৰত
বিভিন্ন ধৰণৰ লো সমৃদ্ধ খাদ্য অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে এক সু-বৃত্তাকাৰ পুষ্টি গ্ৰহণ
নিশ্চিত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। যদি আপোনাৰ লোৰ অভাৱৰ বিষয়ে চিন্তা আছে, ব্যক্তিগতকৃত পৰামৰ্শ আৰু সাম্ভাব্য পৰিপূৰকৰ
বাবে স্বাস্থ্যসেৱা পেছাদাৰী এজনৰ সৈতে পৰামৰ্শ কৰা উচিত।
No comments:
Post a Comment